Bröllopsstenen på Honingsberget är ett annorlunda minnesmärke från första hälften av 1800-talet. När en flicka från Bräcke by skulle gifta sig, ordnades fest på Honingsberget. En del högg in sina namn på stenen. Första namnet är från 12 oktober 1809. Då hade HNS (Halfar Nils Son i Bleckåsen) och IMD (Ingeborg Måns Dotter i Bräcke) fest tillsammans med 96 personer på sin första lysningsdag.


Andra paret på stenen är JJS (Jon Jon Son i Åse) och AOD (Agnes Olofs Dotter i Bräcke). Deras fest var den 8/9 MDCCCXXXIX (1839)- första lysningsdagen.

JMS (Johan Matts Son i Kjösta) och MOD (Märet Olofs Dotter i Bräcke) hade fest för 90 personer den 19/6 1854, dagen före vigseln.

Det måste finnas någon speciell orsak till att man ordnade fest här uppe. Tidpunkten på året- i september-oktober är ju inte så lämplig. Tänk vilket arbete att bära upp mat och porslin till 96 personer!

I bygden har man länge sagt att man var färdig till fest nere i byn. Så kom bud om att norska soldater nalkades. Då flyttade man helt enkelt festen hit upp. Dock slöts stillestånd med norrmännen vid Bleckåsen redan i juni 1809. Så det borde ha varit lugnt den 12 oktober.